Maandelijks archief: januari 2017

Nu ook in Weg Naar Zee recycle bakken

Daar staan we dan met ’n allen de vrijwilligers van de stichting, enkele sponsoren, buurtbewoners van Weg Naar Zee en nog enkelen die ons milieu een warm hart toedragen. Wij zijn allemaal samengekomen om de recycle bakken in Weg Naar Zee gezamenlijk in gebruik te nemen. En de reden waarom de recyclebakken nodig zijn is ook deze keer duidelijk, want zoals de Mc Jeroen Cornelissen het elf aangeeft in zijn speech, zelf net naast de locatie van het samenzijn is duidelijk dat zwerfafval nog steeds een probleem vormt. Plastic flessen langs de weg of in de trenzen is geen onbekend beeld als je door de straten van Suriname loopt. Gelukkig zijn er al heel wat organisaties die zich inzetten om de bevolking milieu bewuster te maken en precies daarop borduurt de Stichting SureSur voort. Ons doel is de mensen niet alleen te vragen hun vuil niet zomaar op straat te gooien, maar direct ook om hun afval te scheiden,

De recycle bakken zijn daar een onderdeel van. Door de bakken zoveel als mogelijk in de verschillende buurten te plaatsen proberen wij het gemakkelijker te maken voor de mensen om hun plastic flessen en aluminium blikken alvast te scheiden. Zo kan er alvast een start gemaakt worden met het recyclen en wordt ons milieu minder belast. Dank zij sponsoren die geloof hebben in ons doel zijn wij er vanaf 2015 reeds in geslaagd ruim 70 bakken te plaatsen in de districten Paramaribo, Nickerie, Coronie en Saramacca. Afgelopen zaterdag 21 januari was het de buurt aan het ressort Weg Naar Zee in Paramaribo om ook 12 bakken geplaatst te krijgen. Deze bakken zijn onderdeel van een traject dat door de Undp gesponsord is waarbij er geprobeerd wordt om niet alleen het recyclen te bevorderen, maar ook de mangrovebossen langs de kust. Bij de officiĆ«le ingebruikname hebben zowel de vertegenwoordiger van het Districts Commissariaat als de vertegenwoordiger van de stichting SureSur de hoop uitgesproken dat de buurtbewoners van het ressort Weg naar Zee maximaal gebruik zullen maken van de bakken. De stichting pobeert op zeer kort termijn het volgend ressort aan te doen tot er overal in Suriname deze recycle bakken staan, want zoals de tag line het zegt; “wan krin kondre na wang swit kondre”.

Ingebruikname recycle bakken Weg naar Zee

Stichting SuReSur plaatst sinds vorig jaar op diverse plekken in de stad verzamelbakken voor plastic flessen en aluminium blikjes. Er staan er nu 40 in totaal en elke maand komen er wel een paar bakken bij. In totaal is er met dit doorlopende project al een meer dan 50 ton plastic materiaal opgehaald dat rechtstreeks naar de recycling is afgevoerd.
De stichting SuReSur kan mede dankzij UNDP, de Europese Unie en het Ministerie van Financiƫn aan het einde van 2016 meer als 70 bakken in Suriname noteren die mensen motiveren om samen en in het bijzonder het plastic flessen problematiek tot het verleden te laten behoren.
Dankzij deze fondsen die zijn vrijgekomen zijn wij in staat nu in het ressort Weg naar Zee ook enkele bakken te plaatsen en dat zullen wij doen in stijl. Wij hebben de gemeenschap aan de Henri Fernandesweg uitgenodigd aanwezig te zijn bij het plaatsen van de bakken en nodigen u uit ook ook aanwezig te zijn. Vooral de landbouwers zijn heel erg tevreden dat zij nu hun plastic niet meer hoeven te verbranden of begraven. Zij zullen nu ook bijdragen aan een schoner milieu daar ze hun pesticide plastic flessen ook in de bakken kunnen plaatsen

De stichting Suresur is al langer dan een jaar actief in Suriname en heeft zich gedurende dat jaar erg ingezet voor de promotie van het recyclen. Zo heeft de stichting mede door ondersteuning van verschillende sponsoren ervoor kunnen zorgen dat er vanaf juni 2015 tot heden ruim 40 recycle bakken zijn geplaatst in groot Paramaribo en Wanica. Deze recycle bakken zijn geplaatst zodat het voor de bevolking gemakkelijker wordt gemaakt om hun plastic flessen en aluminium blikken te recyclen. Zo hoopt de stichting ervoor te zorgen dat meer mensen worden geprikkeld en ertoe overgaan te recyclen in plaats van plastic en aluminium gewoon mee te sturen met huisvuil of ergens te dumpen.
De 40 bakken die er momenteel staan zijn in de ressorten Blauwgrond, Latour, Flora, Welgelegen, Weg naar Zee, Uitvlucht en Centrum. En het is de bedoeling dat er landelijk nog meer van soortgelijke bakken komen. In totaal is er het afgelopen jaar dat de stichting actief is is er ruim 47.912 Kg aan plastic en aluminium opgehaald. Het Ressort Blauwgrond staat boven aan de recycle lijst met 15.185 Kg aan recycle materiaal dat is opgehaald. Er zijn natuurlijk ook wijken waar het recyclen nog niet helemaal zo gaat zoals gewenst. Zo loopt het verzamelen van plastic en aluminium in Latour wat achter. Volgens de project coordinator de heer Glenn Ramdjan zal de stichting proberen om in het tweede jaar wat extra aandacht aan deze ressorten en wijken te schenken. Middels voorlichtingssessies en informatiedagen voor de buurt en de buurtorganisaties hoopt de stichting het tweede jaar succesvoller te maken. Hopelijk komen er meer sponsoren en vrijwilligers bij zodat er de komende periode nog meer bakken in andere ressorten of Districten kunnen worden geplaatst. Het stichtingsbestuur blikt in elk geval terug op een succesvol eerste jaar.